Osuuspankit

Suomessa toimii kaksi osuuspankkiryhmää.

OP Ryhmä on Suomen johtava finanssiryhmä. Se koostuu noin 150 itsenäisestä osuuspankista kaikkialta Suomesta. Yhteistä toimintaa varten ne omistavat OP Osuuskunnan. OP Ryhmä on maailman 11. suurin osuuspankkiryhmä.

POP Pankki -ryhmään kuuluu noin 30 itsenäistä osuuspankkia.

Osuuskaupat

S-ryhmä koostuu 19 itsenäisestä alueosuuskaupasta. Ne muodostavat Suomen suurimman vähittäiskaupan ja palvelualan verkoston, jolla on 1900 toimipaikkaa ja 40 000 työntekijää. Yhteistä toimintaa varten ne omistavat SOK:n eli Suomen osuuskauppojen keskusosuuskunnan. S-ryhmä on maailman 11. suurin osuuskaupparyhmä.

Keskinäiset vakuutusyhtiöt

LähiTapiola-ryhmään kuuluu 19 keskinäistä vakuutusyhtiötä, jotka tarjoavat alueellisesti vakuutus- pankki,- säästö- ja sijoituspalveluita.  Alueyhtiöiden ja LähiTapiola-vahinkovakuutuksen lisäksi yhtiöryhmän muodostavat valtakunnalliset LähiTapiola-henkiyhtiö, LähiTapiola-varainhoito sekä LähiTapiola-kiinteistövarainhoito.

Muita suurimpia keskinäisiä vakuutusyhtiöitä ovat Fennia, Turva ja Pohjantähti.

Tuottajaosuuskunnat

Metsä Group

Metsäliitto Osuuskunta – joka käyttää liiketoimintanimeä Metsä Group – on yksi Euroopan suurimmista tuottajaosuuskunnista. Osuuskunnan omistaa 90 000 suomalaista metsäomistajaa ja se työllistää 9600 työntekijää. Metsä Group toimii 30 eri maassa ja sen liiketoiminta-alueet ovat puutuotteet (Metsä Wood), sellu (Metsä Fibre), kartonki (Metsä Board), pehmo- ja tiivispaperit (Metsä Tissue) ja puunhankinta (Metsä Forest). Metsä Board on pörssiyhtiö.

Valio ja osuusmeijerit

Valio on meijeri ja ruokatalo, jonka omistaa 3700 suomalaista maitotilaa alueellisten osuuskuntien kautta. Valion tehtävä on luoda hyvinvointia ja makuelämyksiä vastuullisesti. Maito tuo yli puolet suomalaisen maatalouden tulosta.

Arla-Ingmanin, tanskalaisen meijeriosuuskunta Arlan Suomen tytäryhtiön kanssa yhteistyötä tekee suomalaisista osuuskunnista muun muassa Hämeenlinnan osuusmeijeri.

Itsenäisiä osuusmeijereitä ovat muun muassa Maitomaa, Maitokolmio, Satamaito.

Lihaosuuskunnat

Suomessa on kaksi teurastamoa, jotka ovat pörssiyhtiötä, Atria ja HKScan. Näistä molemmista määräävän osan osakkeista omistavat lihaosuuskunnat. Hybridimallit rakennettiin 1990-luvulla, jolloin osuuskuntaomisteinen lihatalous tarvitsi ulkopuolista pääomaa viedäkseen läpi Suomen EU-jäsenyydestä seuranneet rakennemuutoksen alalla.

HKScanin suurin omistaja on LSO Osuuskunta. Yhtiö toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa ja Pohjoismaissa. Pohjoisemmat lihaosuuskunnat Itikka, Lihakunta ja Österbottens Kött omistavat enemmistön  Atriaa-konsernista, joka toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa, Virossa ja Venäjällä.

Kotieläinjalostus

Kotieläinjalostusta tehdään Suomessa pääasiassa osuuskuntapohjalta. Osuuskunta Faban omistavat tuotantoeläinomistajat. Sen palveluvalikoima kattaa karjan lisääntymisen, jalostamisen ja terveyden parantamisen sekä näitä tukevan tarvike- ja eläinkaupan.

Munakunta

Osuuskunta Munakunnassa on noin 80 jäsentä.perustettu 1922. Se omistaa puoliksi tanskalaisen Dava Foodsin kanssa Dava Foods Finlandin, jonka myyntituote on Kultamunat. Osuuskunnassa

Sijoitusosuuskunnat

Tradeka on omistajaosuuskunta, jonka liiketoiminnasta vastaa monialayhtiö Tradeka Oy. Konserniin kuuluvat muun muassa ravintolapalveluja tuottava Restel, hoiva- ja terveyspalvelujen Med Group sekä jakeluyhtiö Lehtipiste. Jäseniä on noin 230 000. Tradekan taustalla on monia eri vaiheita kuluttajaosuuskuntia yli sadan vuoden ajalta.

Sijoitusosuuskuntia ovat myös muun muassa Pohjanmaan Arvo Sijoitusosuuskunta ja Osuuskunta KPY.

Kauppiasosuuskunnat

Suomalainen energiaosuuskunta SEO yhdistää polttoainekauppiaat, jotka omistavat noin 200 jakeluasemaa Suomessa. Monilla SEO-yrittäjillä on huoltamopalveluiden lisäksi korjaamo- ja kahvilatoimintaa.

Kauppiasosuuskuntia ovat myös mm. KIPA-osuuskunta, Kauppiasosuuskunta Veikon Kone, Texmoda Fashion Group osuuskunta ja Timanttiset.

Infraosuuskunnat

Osuuskunta on tyypillinen palveluntarjoamismuoto sekä vesi-, sähkö- että laajakaistapalveluille. Tällainen yritys on esimerkiksi Oulun Seudun Sähkö, joka tarjoaa energiaa, sähköä, lämpöä ja valokuituyhteyksiä.

Työosuuskunnat

Työosuuskunta tarjoaa jäsenilleen työpaikan ja toimivat laajasti eri toimialoilla. Esimerkiksi Lilith on luovan alan osuuskunta, jossa on noin 500 eri alojen ammattilaista muusikoista valokuvaajiin.